Top 10 Gastronomia Enoturisme
Les anxoves de l’Escala
L'anxova és un peix que tradicionalment s’ha pescat i salat a diverses localitats del golf de Roses, tot i que la població amb més renom i reconeguda internacionalment, per la seva manera de fer ancestral, és l'Escala.

Els pobles fenici i grec van ser els primers a introduir (durant els segles VI i V a. de C.) la tècnica de la conservació de l’anxova a través del procés de la salaó. Posteriorment, la civilització romana va continuar treballant l’anxova amb aquest art de salar i, avui dia, més de 2000 anys després, encara es manté aquesta mateixa tècnica per a la conservació de l’anxova de l’Escala.

L’anxova és considerada un peix blau, i per tant, és ric en greixos i en àcids grassos omega 3, que ens ajuden a disminuir els nivells de colesterol i de triglicèrids a la sang. També ens ajuda a fer menys espessa la sang, prevenint la formació de coàguls i d’èmbols. Els metges recomanen la ingesta de com a mínim dues racions de peix blau a la setmana.

D’altra banda, cal distingir entre l’anxova i el seitó. L'anxova és el peix directament tractat amb sal, herbes aromàtiques i espècies, mentre que el seitó és el peix fresc, macerat amb vinagre i conservat amb oli. El procés de maduració en els dos casos és de 8 mesos. Després, les anxoves s'introdueixen en flascons de vidre per a la seva conservació i comercialització.

Tot aquest procés l’han dut a terme tradicionalment les senyores dels pescadors, i actualment, la majoria de treballadors que s’hi dediquen a aquesta tasca continuen sent dones, ja que es considera que són més curoses en el tractament i la manipulació d’aquest peix exquisit. Les anxoves de l'Escala, a més, es caracteritzen per ser especialment aromàtiques i saboroses, amb un gust tenaç i potent.

Si encara teniu curiositat sobre el procés d’elaboració artesanal d’aquest producte excel·lent per a la salut i amb segles d’història i tradició al territori, us recomanem que visiteu una de les cinc fàbriques d’anxoves de l’Escala i veieu in situ la tècnica laboriosa que duen a terme les mans de centenars de dones. En la següent adreça podreu concertar la vostra visita: www.anxova-sal.cat

Dates assenyalades:
- Cal destacar que a l’Octubre se celebren la Festa de l’Anxova i les Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix. en aquesta població.
- A l’agost recomanem una visita a la Festa de la Sal, on podrem aprendre l’art tradicional de la tècnica del salaó de l’anxova. 
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits