A partir d’Arles deixem la carretera principal (D-115). Ara la ruta aprofita camins, asfaltats o no, senders al costat del Tec i en el futur aprofitarà aquells trams on encara es conserva la plataforma ferroviària de l’antic tren d’Arles a el Voló. Cal que ens anem acostumant a un ferm variable, de vegades pedregós i poc compactat, però sempre ciclable. Pedalarem molt més tranquils allunyats del trànsit, encara que en algun petit tram el retrobem. A la sortida dels Banys d’Arles la presència d’infraestructures ferroviàries és ben palesa. I és que el 1975 el tren encara arribava fins aquí per venir a buscar mineral de ferro, concretament fins a la boca est del túnel dels Banys, que encara podem veure avui. A partir d’aquí passarem per un antic pont ferroviari compartit amb vehicles, i poc després pedalarem ja per la plataforma del tren únicament a la nostra disposició. A l’entrada i sortida de l’Estanyol, després de travessar els Banys d’Arles, dues rampes abruptes ens ho posaran difícil per continuar sense haver de posar el peu a terra.
 

ELS BANYS D’ARLES
La vall es comença a obrir i a perdre el caràcter enèrgic i engorjat associat a la muntanya. Quan ens acostem a els Banys d’Arles, notem una temperatura més càlida i un aire que ens recorda el mar. Efectivament, les primeres instal·lacions que trobarem a la vila són la piscina municipal d’aigua calenta i un centre esportiu anomenat espai mediterrani, evidència que ens trobem davant la barreja de l’aire de muntanya i l’aire de mar. 
 

A els Banys d’Arles tot destil·la termalisme. Des de l’any 633 ja existeixen unes termes romanes situades a aquest indret, que fou anomenat els Banys, fins el 1840 que rebé el nom francès d’Amélie (Amélie-les-Bains) en honor a la reina del mateix nom. Des de les hores ha estat una destinació per gaudir de les propietats de les aigües termals i la relaxació que proporcionen; de fet hi ha uns abonaments d’un dia per posar-se en forma. Si ens desplacem un quilòmetre i mig pel marge esquerre del Tec arribarem a Palaldà, on a banda de visitar la vila medieval fortificada també podrem anar al Musée de la Poste (museu de correus), on també hi ha el centre d’interpretació Charles Rennie Mackintosh i el Museu de les Arts i Tradicions Populars, on podrem descobrir els útils tradicionals del sabater i com es fa una espardenya «vigatana catalana». Després ens caldrà tornar a Els Banys per no perdre la via, que a partir d’aquí té un recorregut espectacular.
 

Track del recorregut Descarregar el track
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits