Aquest tram i el següent continuen per la carretera D-115, però ara molt més transitada que la baixada del Coll d’Ares. La carretera és estreta, majoritàriament sense vorals, i els cotxes hi circulen a velocitats elevades. Aquest tram i el següent són uns dels principals motius per aconsellar fer la ruta Pirinexus en sentit horari, atès que la sensació de perill i angoixa quan circulem en baixada és molt menor que quan pugem. En conseqüència, poseu-vos una armilla fluorescent i simplement deixeu-vos anar.
 

Tot el recorregut entre Prats de Molló i el Voló discorre al costat del riu Tec, amb una fauna i una flora protegida dins la Xarxa Natura 2000. El primer que crida l’atenció és la direcció d’aquesta vall. No discorre perpendicular a la serralada, com seria d’esperar, sinó que agafa una direcció obliqua, com si tingués pressa per arribar al mar i busqués el camí més curt. Aquesta direcció està condicionada, com en el cas de la Vall d’Hostoles (entre Amer i Sant Feliu de Pallerols), per una falla, que en aquest cas va enfonsar el bloc situat al NE. Aquestes falles formen part d’un conjunt més gran i, com ja hem comentat, són les responsables de la creació de les grans depressions de l’Empordà i el Rosselló, del vulcanisme de la Garrotxa i dels sismes del 1427 i 1428. Aquesta circumstància fa que la vall sigui molt rectilínia i que el riu perdi desnivell d’una manera molt ràpida, fent que l’erosió que produeix sigui molt concentrada en el fons del seu llit i que la vall estigui limitada per vessants amb pendents molt elevats. Així, el riu davalla per un fons estret i engorjat. La mateixa carretera, a voltes, discorre literalment penjada dels escapats vessants de la vall. No fa gaire, el 1940, aquesta energia del riu es transformà en catàstrofe. Després d’intenses pluges i d’una esllavissada que col·lapsà un tram de la vall, es produí una riuada devastadora que afectà a Arles i a els Banys. Hi van haver 50 desapareguts, alguns dels quals mai no foren trobats, i la línia del tren entre Prats i els Banys quedà destrossada i no tornà a funcionar mai més.
 

EL TERMALISME
Aquest és un altre fenomen causat per les grans falles. Per això trobem a la vall fenòmens termals, tant a la Presta, prop de Prats, com a els Banys d’Arles, més a l’est. Les fractures afavoreixen el trànsit de l’aigua a l’interior de la terra i el posterior sobreescalfament d’aquestes.
 

Track del recorregut Descarregar el track
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits