Deixarem la vall del Ter per seguir la del Ritort, un dels seus afluents. Malgrat que tot el tram es compartit amb vehicles i discorre íntegrament per la carretera C-38, el trànsit és molt escàs, arribant a ser un dels trams més silenciosos de la ruta, ajudat per la quietud típica de l’alta muntanya. La pujada es sostinguda i llarga. Una aturada a Molló, i potser a algun altre punt per fer fotografies i descansar la musculatura, ens ajudarà. Vigileu, però, de no deixar refredar massa la musculatura abans de reprendre la pujada.
 

El Coll d’Ares és el punt més alt de la ruta. Ens trobarem a la divisòria d’aigües de la serralada pirinenca que, des del Tractat dels Pirineus al 1659, actua com a frontera política entre l’estat espanyol i el francès. Geològicament serem als Pirineus axials, la part més escarpada i amb materials més antics de la serralada. A poc a poc, i a mida que pugem, deixarem de veure les planes de les terrasses fluvial del fons de la vall, atès que amb aquest pendent el riu té massa energia per poder dipositar sediments. La vegetació va canviant, donant pas cap cop més a retalls sense bosc dominats per pastures. A poc a poc, tot el que veiem va quedant sota els nostres peus. Un cop a dalt, el vestigi de la funció fronterera queda palès amb les indicacions del camí de la retirada, un recorregut temàtic senyalitzat que porta fins a Prats de Molló i que recorda el passatge de més de 100.000 refugiats que fugien de la dictadura de Franco l’hivern de 1939.
 

MOLLÓ
Es tracta d’un nucli de població concentrada, documentat ja al 936, any de l’acta de consagració de l’Església de Santa Cecília. Com a activitat tradicional cal destacar la baixada dels mulats a Espinavell, un nucli del terme. Cada 13 d’octubre els ramaders recullen els més de 300 poltres que han estat pasturant a les muntanyes de la serralada i els baixen al poble per a la seva venda.
 

ESGLÉSIA DE SANTA CECÍLIA (ROMÀNIC CATALÀ)
Data del segle XII i es caracteritza sobretot per la seva esvelta torre campanar de planta quadrada i quatre pisos. Pel que fa a l’església, cal destacar-ne la portalada, situada a un costat, amb motius ornamentals concentrats en vuit mènsules, set de les quals representen els pecats capitals. 
 

MOLLÓ PARC (PARC D’ANIMALS)
A peu de la nostra ruta, ofereix al visitant un recorregut que permet caminar entre cérvols, daines i cabirols, i veureu com s’alimenten, descansen, es relacionen entre ells, juguen i tenen cura de les seves cries.
 

Track del recorregut Descarregar el track
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits