Un cop arribem al Coll d’en Bas, punt més alt de la ruta del carrilet, tindrem davant nostre la Vall d’en Bas. Una vall amplia de fons pla, envoltada de relleus molt escarpats, dominats pel Puigsacalm al NW i els cingles de Falgars al SW. Fins a Olot els nuclis més importants que travessarem són Sant Esteve d’en Bas i les Preses.
 

LA GÈNESI DE LA PLANA. EL PARC DE PEDRA TOSCA
Diverses colades volcàniques han barrat la vall en el seu punt de desaigua creant un represament al riu Fluvià. D’aquí, probablement, ve el nom de la població de les Preses. D’aquesta manera la vall quedà inundada i s’anà omplint de sediments fins que, barrejats amb els volcànics, donaren un terreny que amb el temps ha esdevingut molt fèrtil, però que en els seus inicis era molt dur de treballar. Es tractava d’un terreny pantanós on a més, en alguns llocs, calia anar apartant els nombrosos fragments de roca de grans dimensions expulsats pel vulcanisme. Podeu visitar el Parc de Pedra Tosca, a peu de via verda on encara trobareu les artigues, petits tram de terreny cultivable, limitats per parets fetes amb les roques volcàniques que anaren destriant del terreny.
 

ELS REMENCES
A la Catalunya feudal es conegué com remences (o pagesos de remença) els pagesos sotmesos a diverses servituds de la noblesa i als seus mals usos, entre els que hi havia el dret de remença. Aquest obligava el pagès a entregar una substanciosa quantitat si volia abandonar el mas. Normalment el pagès no podia pagar i això l’obligava a viure una existència lamentable, esclau de la terra.
 

Davant d’aquests fets nasqué a la Vall d’en Bas el primer síndic agrícola de tota Europa, que liderat per Francesc de Verntallat el segle XV es revoltà contra la noblesa per aconseguir un tracte just. S’aconseguí el 1486 amb la Sentència Arbitral de Guadalupe, la qual abolia les servituds.
 

ELS POBLES DE LA VALL. ELS HOSTALETS I EL MALLOL
Un recorregut pels secrets de les vies verdes ens porta a conèixer alguns pobles de la vall, on trobareu vestigis de la història remença i des d’on podreu contemplar la bellesa dels relleu que l’envolten.

Els Hostalets, declarat conjunt historicoartístic, on destaca la imatge pintoresca de les cases rústiques del carrer Teixeda, amb les seves balconades de fusta plenes de geranis.

El Mallol, situat en un pujol estratègic, fou antiga residència dels vescomtes d’en Bas i el seu centre administratiu. Conserva restes del Castell i d’alguns edificis significats.
 

Track del recorregut Descarregar el track
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits