Aquest tram cal agafar-se’l amb calma. Malgrat anar per via verda, a Amer s’incrementa lleugerament el pendent fins al Coll d’en Bas. Fins a les Planes d’Hostoles (10 km) té llargues rectes que amb el pendent de pujada esdevenen inacabables i fan d’aquest un dels trams més durs de les vies verdes. Estem entrant a la comarca de la Garrotxa.
 

UN TÚNEL ENTRE BOSCOS
La via segueix la Vall del Brugent, fins al Coll d’en Bas, principalment pel seu marge dret (esquerre en el sentit de la nostra marxa). Passem per l’obaga, dins una massa densa i extensa de boscos de roures, alzines i pi roig. Tindrem la sensació de passar per un túnel dins el bosc, especialment en aquells trams on les trinxeres ferroviàries arriben a una alçada considerable.
 

LA FALLA D’AMER I L’ORIGEN DELS VOLCANS AMAGATS
Per entre les Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols passarem al marge esquerra, al solei, des d’on podrem observar la seva dissimetria. El marge dret, coronat per la cinglera del far ben visible a la sortida de les Planes d’Hostoles, és més alt i escarpat que el marge esquerre, que és més baix i discontinu i de relleus menys marcats. Aquest efecte és degut a la falla d’Amer, la qual segueix la mateixa direcció que la vall i que va enfonsar més de 1.000 metres el marge dret, situat al NE, respecte l’esquerra, situat al SW. Aquesta falla és també la responsable dels volcans de la zona; de fet, si us hi fixeu bé, 1 km abans d’arribar a Sant Feliu de Pallerols veureu nombrosos fragments de roques molt fosques als costats i al mig del camí. Són roques volcàniques que provenen de l’erupció del volcà de Sant Marc, situat just a l’altre costat del riu Brugent, riu que des de Sant Feliu fins a Les Planes discorre per sobre de les colades de lava que expulsaren aquests i altres volcans i que fluïren cap a les parts més deprimides de la vall: el fons del riu. Si voleu visitar aquests volcans o rebre’n més informació, entreu al centre de visitants del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, ubicat a l’antiga estació de Sant Feliu de Pallerols.
 

EL CASTELL D’HOSTOLES I ELS GORGS DEL MOLÍ DELS MURRIS
Poc després de les Planes d’Hostoles, una de les rutes dels secrets de les vies verdes ens acompanya a aquests dos espais. El Castell, que veurem des de la sortida de les Planes, és del segle IX i tingué una especial importància en la revolta remença. Als Gorgs hi destaquen les formacions de tosca o travertí, roca formada per la precipitació de carbonat càlcic sobre la vegetació, talment com si les plantes quedessin petrificades. És especialment recomanable a l’estiu, on a més ens hi podrem banyar.
 

Track del recorregut Descarregar el track
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits