Durant els propers 20 km pedalarem molt a prop del riu Ter i, tot i que només el veurem de tant en tant, sempre notarem la seva presència. Tan bon punt sortim de Girona travessem La Devesa, el parc urbà més gran dels països catalans, amb una plantació de més de 2.500 plàtans d’uns 150 anys d’antiguitat. Les plantacions de plàtans que continuen més endavant a la població de Salt, amb una extensió molt superior, estan interrompudes per una zona d’hortes molt emblemàtica, lligada a les ciutats de Girona i Salt.
 

SALT
Municipi molt vinculat amb el Ter, primer per la pagesia que ha conreat i conrea les seves ribes i després per l’arribada de la indústria tèxtil, a mitjans del segle XVIII, lligada a l’aprofitament de la força de l’aigua de la sèquia Monar. Aquestes i altres vinculacions amb el riu les podreu veure al Museu de l’Aigua de Salt, ubicat a l’antiga fàbrica tèxtil de la Coma-Cros, avui transformada en factoria cultural (carrer Sant Antoni, 1).
 

Un cop travessem les hortes de Salt, i al costat de les deveses, podem desviar-nos fins al pla dels Socs, una àmplia clariana que havia estat una antiga illa del Ter i que actualment està en un molt bon estat de conservació. Ens creuarem amb diferents basses que són refugi de nombroses aus i de mamífers tan emblemàtics com la recuperada llúdriga.
 

BESCANÓ
El tram d’aquest terme es caracteritza per les magnífiques centrals hidroelèctriques modernistes associades a l’aprofitament energètic del riu i dels canals laterals. Una de les més destacades porta el nom de la població de Bescanó i es troba a la sortida d’aquesta, a l’esquerra de la via verda. Destaca per les figures monstruoses del canal de sortida i per la seva maquinària original, que encara avui està en funcionament. Més endavant, a la dreta de la nostra ruta, trobarem la de Vilanna. Entre mig d’ambdues, cal destacar el pou de glaç, una construcció cilíndrica en pedra, parcialment enfonsada al subsòl, que servia per conservar el gel que a l’hivern es feia en una bassa propera.
 

BONMATÍ
A l’altre costat del riu, al final d’aquest tram, hi ha la població de Bonmatí. Fer-hi una passejada permet conèixer una de les colònies que van aprofitar l’aigua del Ter pel funcionament d’una indústria tèxtil. Cal destacar-ne el mas Bonmatí, d’estil neogòtic, amb una torre octogonal que fou la residència de l’impulsor de la colònia.
 

Track del recorregut Descarregar el track
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits