Sortint de Gualta seguirem al costat del Daró Vell, per un camí agrícola amb paviment de grava compactada, fins arribar a la carretera GIV-6501 que seguirem a la dreta fins a Fontanilles i després cap al sud fins a Sant Feliu de Boada. Trajecte majoritàriament asfaltat, amb poca intensitat de trànsit motoritzat. Passat Sant Feliu de Boada deixarem l’asfalt i girarem a l’esquerra per seguir un camí agrícola en molt bon estat fins arribar a Torrent.

EL TURONS MEDIEVALS
A la plana que travessem, anomenada del Baix Ter, ens van sobresortint alguns relleus, molts dels quals estant ocupats per petits nuclis urbans amb construccions de l’època medieval. La primera que trobem és Fontanilles, on sobresurt l’església del segle XII i el Castell del segle XI. Després hi trobem Fontclara, on destaca l’església romànica de Sant Pau de Fontclara i Sant Julià de Boada amb la seva església mossàrab testificada per un document del 934.

PALAU-SATOR
A 1,3 km a l’oest de Fontclara, tot seguint la xarxa de cicloturisme, trobem Palau-Sator. El seu nucli medieval d’estructura circular conserva les restes de muralles i la torre d’entrada al recinte. Al nucli també podem visitar el museu rural.

PERATALLADA
Seguint per la xarxa de cicloturisme en la mateixa direcció, després de 2 km, arribarem a Peratellada. Declarat conjunt històric i artístic, conté moltes mostres d’arquitectura medieval. La vila conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos, on destaca el castell fortificat amb la seva Torre de l’Homenatge i el Palau, les muralles i l’església de Sant Esteve. Destaca també el gran fossat que envolta la població, excavat a la roca viva.

PALS
Més al sud, dominant més àmpliament la plana baix empordanesa, albirem Pals. Situat a escassament 3 km a l’est de la ruta principal, Pals compta amb un centre històric medieval on destaca la torre romànica construïda entre els segles XI i XIII, coneguda com la Torre de les Hores. Dins del barri gòtic de la vila hi ha carrers empedrats, arca desde mig punt, façanes amb finestres ogivals i balcons de pedra. La muralla de la ciutat consta de quatre torres quadrades del segle IV. Cal destacar el mirador de Josep Pla. Hi ha també un Museu d’Arqueologia.

Track del recorregut Descarregar el track
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits