Aquest és el tram amb la ciclabilitat més complexa de tot el recorregut. En ple descens trobarem 3 pujades curtes amb els pendents més forts de tot el recorregut i que ens obligaran a baixar de la bicicleta. El ferm és de sauló i en algun tram acumula material sense compactar, cosa que dificulta el control de la roda del davant de la bicicleta (recomanem roda gruixuda!, tipus bici de muntanya). Tot i així, hi ha un tram força llarg que està formigonat. Finalment el pas per sota de les infraestructures de transport, just abans d’arribar al nucli de la Jonquera, discorre per curts senders pedregosos (50 m) on haurem de tornar a baixar de la bicicleta (Un tram de pista dóna servei a les obres de l'AVE i hi ha pas de vehicles pesats. També és dificultós creuar el riu Llobregat). Aquest és el preu per poder arribar al poble per un itinerari tranquil, lluny del perill i el brogit dels vehicles a motor. Per evitar aquest tram haurem d’anar al Pertús des del coll de Panissars, per un camí asfaltat, i baixar per la N-II fins a la Jonquera. El bosc que travessarem, d’alzines sureres, està molt malmès pel gran incendi del juliol del 2012.

LA JONQUERA
Un cop al fons de la vall, travessades les infraestructures, l’activitat humana i el paisatge urbanístic de la Jonquera és de grans contrastos. La façana està marcada pel trànsit de camions i les grans superfícies comercials. Si entrem dins el poble, ja trobem una arquitectura més tradicional. En destaquen l’església i la Plaça de l’Ajuntament al carrer principal. Però el caire fronterer, en aquest cas en forma de memòria, ens el dóna la presència del museu de l’exili.

MUSEU MEMORIAL DE L’EXILI (MUME)
És un centre d’interpretació dedicat a recordar els exilis provocats per la Guerra Civil espanyola. Es troba situat al mateix carrer per on van fugir la major part dels exiliats (carrer Major 43-47).

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’ALBERA
El patrimoni de la serra de l’Albera és excepcional. En un espai relativament petit s’hi troba una gran varietat d’ambients, amb espècies tan emblemàtiques com la tortuga mediterrània, la vaca autòctona de l’Albera, tot plegat en un entorn on les poblacions humanes han deixat la seva empremta des del neolític fins als nostres dies. Tota aquesta informació la podem trobar de forma sintetitzada al centre d’informació del paratge natural de l’Albera, situat davant del MUME.

Track del recorregut Descarregar el track
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits