Tram de pujada que s’inicia a la rotonda que hi ha a l’entrada de Morellàs i fins passat Riunoguers. Són 5,3 km de pujada sense repòs, tot i que el tros més dur i mantingut és entre la cruïlla de Les Illes i Riunoguers, de 3,6 km i un pendent mig de pujada del 5’4%. El ferm és asfaltat fins a Riunoguers i després formigonat a les pujades i amb grava o sauló compactat als trams més planers. 


Cal recordar que, en cas d’alt risc d’incendi, el pas per aquest accés romandrà prohibit i caldrà passar el punt fronterer per la carretera nacional. 


Tot i que travessem la serralada pirinenca, la vegetació que ens acompanya en aquest tram és sobretot mediterrània (boscos d’alzina surera). Cal recordar el pas de la divisòria d’aigües que assolirem només es troba a 365 metres. 


COLL DE PANISSARS: DE LA VIA DOMITIA A LA VIA AUGUSTA
Al Coll de Panissars hi ha les ruïnes d’un monestir hospital benedictí medieval, el priorat de Santa Maria de Panissars, el qual fou construït sobre una gran edificació romana que ha estat recentment descoberta i identificada com la Mansió Summum Pyrenaeum. Es troba situada sobre els anomenats Trofeus de Pompeu que el mateix Pompeu el Gran hi erigí per commemorar la seva victòria sobre una revolta a Hispània. En aquest punt la denominació de la via canvia de Domitia (a la Gàl·lia) a Augusta (a Hispània). 


CASTELL DE BELLAGUARDA
Fortificació característica de l’arquitectura de Vauban. El castell, situat a pocs metres del Coll de Panissars, és un recinte inexpugnable, protegit per un immens fossat excavat a la roca. La primera muralla compta amb cinc baluards. L’entrada –la gran porta de França–, està protegida per un pont llevadís situat a una altura considerable sobre el fossat. La visita del recinte descobreix els diversos espais amb els seus usos, i endinsa el visitant en el vocabulari específic d’aquest tipus de construccions militars més modernes.
 

Track del recorregut Descarregar el track
Tancar i tornar al mapa
Punt de trobada
2013 © Pirinexus. Tots els drets reservats C/ Emili Grahit 13, 9-B · 17002 Girona · T 972 48 69 50 info@pirinexus.cat | Avís legal | Cookies | Política de privacitat | Mapa web | Crèdits